A bőr számára elengedhetetlen anyagokat tartalmaz a banán, hiszen C- és B6 vitaminban gazdag. Segítségével a bőr erőssége és rugalmassága nagyban befolyásolható. Mangánt és antioxidánst is tartalmaz így a bőr öregedését meggátolja. 75 százaléka víz ezáltal a bőrt képes hidratálni is. A banán hatásai a bőrre kimagaslók, hiszen segítségével búcsút mondhatunk a kiszáradt és hámló bőrtől.
Talán nem véletlen, hogy számtalan krém tartalmaz banánt, hiszen ezeket a pozitív hatásokat már a gyártók is felismerték. Azt kevesen tudják, hogy már mi magunk, otthon is készíthetünk banános készítményeket. Íme, néhány tipp:
- Banán a kirepedezett sarokra: 2 banánt pürésítsünk össze, majd kenjük rá közvetlenül a kezelendő felületre. Körülbelül 10 perc múlva bő hideg vízzel öblítsük le. A bőr repedései közé bejut a banán, így az teljesen megpuhul és rugalmassá varázsolja azt.
- Banán maszk arcra: Mivel a banán A-vitamint tartalmaz, így a bőrt hidratálja.
- Vitalizáló maszkként törjünk össze egy banánt és alkalmazzuk közvetlenül az arcbőrön. 20-25 perc eltelte után mossuk le meleg vízzel. Puha és friss tapintású bőrt kapunk. Ha túlságosan száraz a bőrünk, esetleg hámlik, akkor a banánhoz adagoljunk mézet is.
- Hámlasztó maszk: egy evőkanál cukorral keverjük össze az előzőleg összetört banánt. A banán nedvesíti és regenerálja a bőrt. A banán és cukor keveréket gyengéden körkörös mozdulatokkal dörzsöljük el a bőrön. Másik módszer a zabpelyhes keverék. 2 evőkanál zabpehely, 1 evőkanál méz és 1 evőkanál tej, 1 banán összetörve. 5 percig hagyjuk rajta a keveréket a bőrön, majd dörzsöljük át szintén körkörös mozdulatokkal.
- Banán maszk öregedés ellen:
- bőrmegújító és fiatalító maszk: avokadót és pépesített banánt keverjünk össze és vigyük fel az arcbőrre. Hagyjuk rajta, körülbelül 25 percig majd mossuk le meleg vízzel. Az E- és C-vitamin segít a bőröregedést megszüntetni.
- vitalizáló maszk: egynegyed banánt törjünk össze, majd keverjünk el benne 1 teáskanál rózsavizet. Az arcra és a nyakra is felkenhetjük, majd kb 30 perc után mossuk le.